Σενάρια για "ολίγον" χαράτσι φέτος και πολύ ΦΑΠ το 2014
Μόνο με ένα θαύμα θα γλιτώσουν φέτος οι φορολογούμενοι το χαράτσι. Χθες ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες έκανε γνωστό ότι έχει, με στόχο την κάμψη των ενστάσεων της τρόικας, εισηγηθεί τη διατήρηση του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) και για φέτος. Η εισήγηση, όπως είπε, αφορά σε μια πιο ήπια μορφή του χαρατσιού που θα εισπραχθεί φέτος και στην ενσωμάτωση των εσόδων του από την Πρωτοχρονιά του 2014 στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
Με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά απίθανο, έως αδύνατο, να πειστεί η τρόικα για την αντικατάσταση του χαρατσιού από φέτος με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται οι πρώτες σκέψεις για τον τρόπο που θα «λειανθεί» το χαράτσι προκειμένου να το «καταπιούν» για άλλη μια χρονιά οι φορολογούμενοι και να δεχτούν να ψηφίσουν την παράτασή του οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Τα πρώτα σενάρια που έχουν συζητηθεί προβλέπουν την είσπραξη εντός του 2013 των δυο δόσεων από τις πέντε δόσεις, που μεταφράζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ έσοδα. Με αυτόν τον τρόπο θα εκπληρωθεί και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για είσπραξη ενός δισ. ευρώ φέτος από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων προς το τέλος του έτους. Το ίδιο σενάριο προβλέπει ότι από την Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει η είσπραξη του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, τον οποίο θα πληρώσουν περισσότεροι φορολογούμενοι με αποτέλεσμα να μειωθεί η επιβάρυνση για τους φορολογούμενους σε σχέση με την καταβολή του χαρατσιού. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που σήμερα καταβάλει ετησίως για το χαράτσι 500 ευρώ, να καταβάλει για το 2013 το ποσό των 200 ευρώ σε χαράτσι και στη συνέχεια να καταβάλει τον ενιαίο φόρο ακινήτων για το 2014 ο οποίος θα είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το ετήσιο χαράτσι. Με αυτό το τρυκ στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι θα καμφθούν τόσο οι αντιρρήσεις της τρόικας που θέλει οπωσδήποτε να ισχύσει και για φέτος το ΕΕΤΗΔΕ όσο και των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα κληθούν να ψηφίσουν τη διάταξη για τη μερική επιμήκυνση της είσπραξης του χαρατσιού. Άλλες σκέψεις που γίνονται από το ΥΠΟΙΚ προβλέπουν την είσπραξη του χαρατσιού με μειωμένους συντελεστές για φέτος και τη συμπλήρωση των μειωμένων εσόδων από τους χαμηλότερους συντελεστές του χαρατσιού με παράλληλη έναρξη της είσπραξης του νέου ενιαίου φόρου από το 2014.
Στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς διαπιστώνεται ότι το βασικό πρόβλημα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναφορικά με το χαράτσι και το νέο φόρο ακινήτων είναι η βεβαιότητα των εκπροσώπων των δανειστών ότι η κατάργηση του χαρατσιού από φέτος και η αντικατάστασή του με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα αποτελέσει πλήγμα για τα φορολογικά έσοδα και μάλιστα σε μια χρονιά που οι επιδόσεις τους κινούνται σημαντικά χαμηλότερα των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό.
Το μήνυμα που έχει μεταδώσει σε υψηλούς τόνους η τρόικα στην κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις είναι ότι “δεν μας απασχολεί το αν θα βάλετε ενιαίο φόρο ακινήτων, το χαράτσι δεν καταργείται τουλάχιστον για το 2013”. Στη διαπραγμάτευση το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε ένα προσχέδιο για την επιβολή του φόρου βάσει της προεργασίας που είχε γίνει από την τρικομματική επιτροπή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το θέμα του ενιαίου φόρου. Το προσχέδιο που παρουσιάστηκε προέβλεπε ότι το αργότερο μέσα σε πέντε μήνες από σήμερα, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να ταχυδρομηθούν τα πρώτα εκκαθαριστικά του νέου φόρου ακινήτων. Οι ενέργειες που θα έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα προκειμένου να υλοποιηθεί ο παραπάνω σχεδιασμός είναι η δήλωση- επικαιροποίηση στο έντυπο ακίνητης περιουσίας Ε9 των αγροτεμαχίων που διαθέτουν οι φορολογούμενοι, η υποβολή δηλώσεων του νέου φόρου από όλα τα νομικά πρόσωπα και η επικαιροποίηση και επέκταση των αντικειμενικών τιμών σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα, για να επιταχυνθεί η διαδικασία έπεσε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να μην επικαιροποιηθούν οι αντικειμενικές τιμές αλλά να γίνει μια οριζόντια μείωσή τους. Το σχέδιο δεν έπεισε την τρόικα η οποία άφησε τυπικά ανοικτό το ζήτημα για την επιστροφή της στις αρχές Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί απογοήτευση για το θέμα του χαρατσιού καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί βόμβα και για τη συνοχή και την επιβίωση της κυβέρνησης.
Πηγή: CAPITAL.GR